Precis vid havsbandet
mitt i Blekinge skärgård finns denna pärla som ligger omgiven av holmar och
skär. Skärgårdsbyns unika karaktär är välbevarad och hela ön på 75 hektar är
ett naturreservat med höga klippor och grönskande lummiga ekhagar och solvarma badklippor
som lockar till bad i kvällssolen.
Ni kan bo över på Tjärö i pittoreska falurödfärgade hus från 1700-talet. Här kan ni välja att bo antingen i vandrarhemsdelen, hotelldelen eller i en vackert belägen, enkel, fristående stuga med havsutsikt. På Tjärö finns totalt 137 bäddar, fördelat på 52 rum i 13 olika hus. En servicebyggnad och ett självhushåll är centralt placerade på ön och en gemensam bastu hålls varm varje kväll.
På ön finns en restaurang och ett café belägna precis vid havet med utsikt över gästhamnen. Hos oss kan man välja att göra massor eller bara ta det lugnt. Njut av livet med en kaffe i handen, spring en runda på våra markerade vandringsleder, paddla i våra lugna vatten, simma eller ro ut till vår härliga bastuflotte eller sitta och titta på stjärnhimlen uppe på en klipphäll. På Tjärö finns det någon aktivitet för alla.
Till Tjärö kommer man via skärgårdsbåtarna från Järnavik, Karlshamn, Ronneby eller
välja att hyra kajaker i Järnavik för att kunna njuta av en unik upplevelse i
kustbandet.
Ön håller säsongsöppet från slutet av april till slutet av september.
Biosfärområdet Blekinge Arkipelag
Blekinge arkipelag är unikt genom sitt rika skärgårds och kustlandskap med 1/3 vattenområde. Det massiva vattenområdet har grunda vikar och åtskilliga öar och skär som bidrar till en storartad biologisk mångfald med en enastående karaktär. Landområdet specificeras med sina typiska lövskogar, avgrundsdjupa bergsbranter varvat med bokskog, ängar och betesmark. ARK56 är projektet som knyter an företag emellan och hjälper till att bidra till en hållbar utveckling inom området. I mötet vid dess 13 nav återfinns enkelheten att ta sig runt på cykel, till fots, i kajak, eller skärgårdsbåtarna för att uppleva och avnjuta dess rika fauna och flora. De många småföretag du möter längst med vägen ökar på din förståelse för den unika kulturmiljön som finns mitt bland oss. Dess samarbete är både viktigt och nödvändigt och allas driv leder till utveckling och en hög initiativförmåga och att agera mer hållbart för naturturism i detta fantastiska biosfärområde vi har möjlighet att verka i.
En aktivt hållbarhetsarbete
Tjärö är sedan 1976 ett skyddsområde i samråd med Länsstyrelsen vilket vid dagens datum innebär både Naturreservat och Natura
2000. Detta gör att vi aktivt värnar extra mycket om naturen och
kulturlandskapet hos oss. Samarbete med Länsstyrelsen, Sveriges
lantbruksuniversitet Alnarp och Naturbruksgymnasiet gör att vi får vägledning
och kunskap om driften av Tjärö.
På Tjärö finns det ingen asfalt och inga bilar så här är det muskelkraft som
tar oss runt på ön. Undantaget som bekräftar regeln är vår Grålle-traktor och
en fyrhjuling som hjälper oss att transportera varor och material runt på ön.
● Vi har installerat elmotorer på vår flotte som vi använder som transportmedel mellan ön och fastlandet.
● Vi köper el från Enkla Elbolaget som säljer el producerad från sol-, vind- och vattenkraft.
● Belysningen är till stor del lågenergi eller LED.
● Vår tvätt till hotell och vandrarhem tvättas på ett tvätteri som är svanenmärkt.
● Våra råvaror till restaurang och café handlas av ett mindre grossistföretag som aktivt arbetar med närproducerade produkter.
● Under vår, sommar och höst har vi betande djur på ön. Detta gör att vi får gladare kor och får med naturligt fria strövområde och en trimmad natur.
● Tjärö ligger inom biosfärområdet Blekinge arkipelag och via samarbete med närliggande turistföretag och ARK56 ges möjligheten att med enkelhet ta sig runt på cykel, till fots och via kajak i Blekinges rika skärgårds och kustlandskap.
● Källsortering och komprimering av avfall är ett ständigt pågående arbete och en stor fördel är en kartongpress som underlättar mycket för våra medarbetare.
● Vi följer även rådande avtal och är pålästa inom lagar och regler på arbetsmarknaden.
● En viktig punkt för oss inom hållbarhet är att flertalet aktiviteter hos oss på ön rör sig inom friskvård, välbefinnande, naturupplevelser och gästernas önskemål att leva med orörd natur som är värt att återbesöka.
För mer information och bokning www.tjaro.com
Koordinator: Daniel Granello
Se alla medarbetare
© 2024 Blekinge Arkipelag
Blekinge Arkipelag
Kurpromenaden 4
372 36 Ronneby
Sverige