Konst och hantverk i vacker skärgårdsmiljö

Skärgårdskraft är en konst- och hantverksförening som har sin verksamhet på vackra Tjurkö i Karlskrona skärgård. Här kan du köpa konst och hantverk från lokala konstnärer och ta en fika i caféet med hembakat bröd och glass. Du kan också köpa lokala produkter som t ex honung, kryddor, tvålar och fårskinn. 

På Tjurkö finns ett kulturområde med ett gammalt stenhuggeri. Ett av de gamla husen, Restaurationshuset, fungerar idag som galleri för Skärgårdskraft. Här ställer medlemmarna ut konst och hantverk varje sommar. I huset finns flera rum som inreds tidsenligt med gamla möbler från Rödeby Antikt. Olika möbler och konst- och hantverk från år till år gör att rummen förändras hela tiden. Ingen säsong blir den andra lik. Allt som är prismärkt i utställningen är till salu.

I Restaurationshuset finns även Blekinge museums stenhuggeriutställning. Där visas bl a en modell över hur Tjurkö stenhuggeriområde såg ut under dess storhetstid. Här kan besökare få mer information och en karta som visar en kortare vandringsled runt det historiska området. Mot förbeställning kan även guidning ordnas.

Unik kulturmiljö

I biosfärområdet Blekinge arkipelag finns en rik natur- och kulturmiljö. På Tjurkö finns små stugor, beteshagar och klippor, kustnära skogar samt spår från stenhuggeriets storhetstid. Under 1870- och 80-talen var Tjurkö centrum för en storskalig stenbrytning i Blekinge. Produktionen var främst inriktad på export av gat- och kantsten men man tillverkade även mer komplicerade stenprodukter som t ex stenpelarna till Tekniska Högskolan i Berlin. Som mest sysselsattes upp mot 1000 personer på ön och området sjöd av liv och rörelse.

I föreningen strävar vi efter att bevara och levandegöra byggnaderna och områdets unika miljö. Flera av stenhuggeriets vackra gamla byggnader finns fortfarande kvar. I Restaurations­­huset, som byggdes 1878, fanns förr bageri, bryggeri, matservering och läkarbostad. Där fanns även en handelsbod och den gamla butiksinredningen finns kvar än idag.

Lokala produkter och återbruk

Föreningen Skärgårdskraft grundades 1998 på initiativ av Christel Hammar-Malmgren. Som nyinflyttad till Sturkö, upptäckte hon att det fanns många duktiga konstnärer och hantverkare som alla arbetade ensamma i ”sin lilla stuga” i skärgården. Hon samlade till ett stormöte, som resulterade i att föreningen Skärgårdskraft bildades. Idag är vi runt 25 medlemmar, som varje sommar ställer ut och säljer konst och hantverk ute på Tjurkö.

Att synliggöra lokala förmågor och sälja lokala produkter är grundpelaren i föreningens verksamhet. Så långt det är möjligt väljer vi naturliga material och undviker engångsprodukter. Vi säljer gamla möbler genom ett samarbete med Rödeby Antikt och vi säljer även gammalt porslin från Karlskrona porslinsfabrik. Därigenom främjar vi återbruk vilket bidrar till minskad konsumtion av nya varor.

För mer information och besök www.skargardskraft.se