Paddelkompaniet

För paddeläventyr i Sveriges sydligaste skärgård

Den lummiga skärgården i Blekinge är Sveriges sydligaste. Den har ett stort antal öar och vikar och lämpar sig utmärkt för kajakpaddling.

Paddelkompaniet bedriver verksamhet i Järnavik, som är ett av 16 nav i ARK56. Vi erbjuder uthyrning av singel- och dubbelkajaker samt friluftsutrustning såsom tält, stormkök, liggunderlag mm. Välj om ni vill starta och avsluta turen i Järnavik eller boka transport av utrustning till/från start/avslutningsplats. Utförligt kartmaterial och tips på lämpliga turer ingår. Vi arrangerar också 1-dags kajakkurser samt möjlighet att boka guide.

Vi har även glädjen att tillsammans med våra samarbetspartners kunna erbjuda er upplevelserika och njutningsbara paket som innehåller kajakpaddling i kombination med boende och/eller mat i härlig skärgårdsmiljö. Besök t e x skärgårdspärlan Tjärö där du bor och äter medan du i kajak utforskar vackra Blekinge Arkipelag, välj att bo på pittoreska Pensionat Järnavik och gör dagsutflykter i kajak och/eller på cykel eller unna dig ett lyxigt paket med kajak, boende och mat på Eriksberg.

Paddelkompaniet bedriver även uthyrning av kanoter och friluftsutrustning vid Karlsnäsgården och längs Ronnebyån, en kanotled på totalt 70 km där man även kan välja delsträckor. Längs leden finns iordningställda rastplatser och vi erbjuder transport av bokad utrustning till startpunkten för turen.

En unik natur- och kulturmiljö

Biosfärområde Blekinge Arkipelag omfattar Sveriges sydligaste skärgård och kustlandskap. Här finns mängder av öar, vikar, kobbar och skär att utforska samt ett fantastiskt kustlandskap där lövskogen dominerar. Eken är Blekinges landskapsträd och, tillsammans med andra lövträd, växer dessa ofta ända ner till vattenbrynet vilket ger vår kust och skärgård en specifik karaktär. Öarna ligger vanligtvis nära varandra, utan farleder för större båtar, och förutsättningarna för paddling är därför gynnsamma. Biosfärområdet erbjuder stora möjligheter till fantastiska natur- och kulturupplevelser med ett rikt djur- och växtliv där det är möjligt att sikta både säl och havsörn.

Utvecklingen av ARK56, där ett stort antal leder förbinder hela Biosfärområdet, gör möjligheterna oändliga att utforska detta vackra område genom en aktiv och hållbar semester. Här kan man välja både färdsätt och vilken grad av service man önskar. Välj att snabbt befinna dig långt från civilisationen för den perfekta platsen att sätta upp tältet och laga din egen mat över öppen eld/på stormkök. Föredrar du istället bekväm övernattning inomhus och att bli serverad en god måltid, finns 16 nav som erbjuder service samt oftast även uthyrning av kajaker och cyklar. Ytterligare ett alternativ är att boka ett paket där både naturupplevelser och service ingår.

Engagemang för hållbar utveckling 

Respekten för natur, miljö och individ är helt självklar för oss som företag. Vår verksamhet är en del av ett större sammanhang. Vi lever i, verkar i och är beroende av det Blekingska landskapet som vi vill värna om – för vår egen och våra barns skull.

Paddelkompaniet är en del av ARK56 och Blekinge Arkipelag där vi gemensamt med andra företag har en strategi för att bli en hållbar destination för naturturism. Ett viktigt mål för oss företag är att inspirera våra gäster att spendera mer tid i naturen och samtidigt aktivt bidra till att agera för att skydda djur och natur.

  • Vi informerar om Allemansrätten på svenska, engelska och tyska.
  • Vi använder en ansvarsförbindelse där kunden gör ett åtagande att följa Allemansrätten, restriktioner vid fågelskyddsområden samt uppmärksamma brandrisker och inte skräpa ner i naturen.
  • Vi ger vägledning om säkerhet innan kunden ger sig ut på vattnet.
  • Vi strävar efter att våra aktiviteter minimerar påverkan på naturen i val av organiserade rastplatser mm.
  • Vi samordnar kanot- och kajaktransporter så långt det är möjligt för minsta möjliga miljöpåverkan.
  • Vi samarbetar med många andra lokala företag.
  • Vi försöker att använda oss av lokal service och lokala produkter så långt det är möjligt.
För mer information och bokning: www.paddelkompaniet.se