Biosfärområdet Blekinge Arkipelag erbjuder stora möjligheter till ett varierat friluftsliv. Packa ryggsäcken med varm choklad, mackor och något skönt att sitta på och ge dig ut i skogen och njut av naturens storslagenhet. Här kan du vandra på stigar i fantastiska ek- och bokskogar, cykla på grusvägar över öppna sädesfält, eller paddla runt kobbar och skär för att slå läger på en stillsam ö där du kan göra upp din lägereld. Alla årstider har sin tjusning, från vårens myllrande liv och sommarens grönska till höstens färgprakt och vinterns mäktiga vindar och möjlighet till friska kallbad.

Människors kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren. Blekinge Arkipelag vill motverka den trenden och skapa bättre förutsättningar för människor att vistas ute i naturen. Idag spelar friluftslivet en avgörande roll i att skapa förståelse för naturen och värdet att bevara den.  

Allemansrätten - att tänka på när du bedriver friluftsliv i biosfärområdet

I Sverige har vi även privilegiet att vistas fritt i naturen och ha tillgång till friluftsliv tack vare allemansrätten. Men det ingår både rättigheter och skyldigheter. Det innebär att du också har ett ansvar för natur och djurliv och ska visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

 

Så hjälper du till att skydda våra våra unika miljöer

Unesco Världsarv Örlogsstaden Karlskrona och Biosfärområde Blekinge Arkipelag är unika. Vi har alla en del i att ta ansvar för att bevara vårt världsarv och biosfärområde för kommande generationer. Här nedan har vi samlat några råd och tips för dig, som vill njuta av våra unika platser.

Älska oss varsamt

Vissa av våra miljöer är extra känsliga och skyddade, därför är det när du besöker dessa. Ta reda på vilka rekommendationer som finns för de platser du ska besöka. Respektera och följ de skyltar och den information som finns på platsen, såsom varningsskyltar och tillträdesförbud.

Lämna spår i våra hjärtan men inte på platsen

Borta är någon annans hemma. Byggnader, offentlig konst och monument är viktiga för framtiden. Klättra eller klottra inte på dem. Värna om natur och kultur i världsarvet och i biosfärområdet. Ta med dig skräp hem eller till återvinningen. Följ de angivna stigarna och glöm inte att stänga grindar efter dig. Var försiktig med elden och ha alltid koll på din hund.

Värna om våra underbara vatten

Vattnet och havet är viktiga resurser för våra unika platser. Njut av fiske, skärgårdsturer och härliga bad, kasta aldrig skräp i havet! Spara på vatten när du duschar och bidra till hållbarheten genom att fylla din vattenflaska med gott kranvatten.

Stödj lokal kultur och handel

Ta gärna del av den lokala kulturen och traditionen, samt bidra till dess fortlevnad. Genom att välja närproducerad mat och lokala produkter stödjer du hållbar utveckling.
Res klimatsmart

Res gärna hållbart och använd lokala transporter. Cykla, paddla eller promenera om det går istället för att ta bilen.

 
 

Friluftskarta för våra kust- och skärgårdsleder ARK56

Välj vad du vill se på kartan med hjälp av filtret till vänster. Det går också bra att zooma i kartan.

Inspiratör Friluftsliv - Gör upp en eld perfekt för matlagning

Under Friluftslivets års månadstema ”Inspiratör Friluftsliv” har Blekinge Arkipelag i samarbete med Scouterna i Mörrum, Visit Blekinge och Nature by Andreas skapat material som inspirerar och ökar kunskapen om friluftsliv längs med ARK56. Filmen är inspelad i Knösö naturreservat. #luftenärfri #scouternaimörrum #naturebyandreas #ark56Kan vem som helst fiska i Mörrumsån?

Mörrums Kronolaxfiske ligger vid de länkade kustlederna ARK56 i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Jocke som aldrig tidigare fiskat lax får följa med fiskeguiden Stefan på fiske i Mörrumsån. Det verkar enkelt. Och spännande!
#luftenärfri #visitblekinge #ark56 #mörrumskronolaxfiske