Biosfärområdet Blekinge Arkipelag erbjuder stora möjligheter till ett varierat friluftsliv. Packa ryggsäcken med varm choklad, mackor och något skönt att sitta på och ge dig ut i skogen och njut av naturens storslagenhet. Här kan du vandra på stigar i fantastiska ek- och bokskogar, cykla på grusvägar över öppna sädesfält, eller paddla runt kobbar och skär för att slå läger på en stillsam ö där du kan göra upp din lägereld. Alla årstider har sin tjusning, från vårens myllrande liv och sommarens grönska till höstens färgprakt och vinterns mäktiga vindar och möjlighet till friska kallbad.

Människors kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren. Blekinge Arkipelag vill motverka den trenden och skapa bättre förutsättningar för människor att vistas ute i naturen. Idag spelar friluftslivet en avgörande roll i att skapa förståelse för naturen och värdet att bevara den.  

Friluftslivets År 2021

2021 var det Friluftslivets år! Blekinge Arkipelag fick under året finansiering från Svenskt Friluftsliv för att inspirera fler till friluftsliv och till att upptäcka ARK56. Tillsammans med samarbetspartners har olika aktiviteter arrangerats; allt från tipsrundor, prova på paddlingar, skogsvandringar och strandstädningar. Skolelever, nysvenskar och ovana friluftsutövare fick möjlighet att upptäcka vårt fina biosfärområde och lära sig mer om den fantastiska naturen samtidigt som de också fick ökad kunskap om hur man bevarar den.

 I samverkan med olika skolor, Blekinge Integrations- och utbildningscentrum, ARK56 företag, föreningar, kommuner i biosfärområdet och Länsstyrelsen har Blekinge Arkipelag samordnat aktiviteter där ca 1900 personer deltagit.  

Nedan kan du läsa exempel på aktiviteter som ägt rum: 

Elever på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby bjöds in till en eftermiddag där Elles Utemat lärde ut sina kunskaper om att laga mat över öppen eld. Här fick deltagarna lära sig att använda olika matlagningsredskap som stekhäll och fältugn. Lokala ingredienser som köpts på gårdsbutiker i trakten tillagades och middagen avslutade med skogste och en dessert som tillverkades över glöd på pinne. Deltagarna fick också lära sig att göra upp eld med tändstål och tillverka en egen fjädersticka. När alla behärskade tekniken delades deltagarna upp i lag för att tävla om eldmästartiteln.

Prova på paddling arrangerades i samverkan med Paddelkompaniet, Pensionat Järnavik, Blekinge Arkipelag där erfarna instruktörer visade ett 30-tal personer vad man ska tänka på för att få en så säker och fin paddlingstur som möjligt. Paddelkompaniet hade kajaker på plats, både singel och dubbelkajaker. I trädgården på Pensionat Järnavik, ett stenkast från kajakbryggan, bjöds det på korvgrillning och kaffe/te. Korven gjord av viltkött kom från närliggande gårdsbutiken på Johannishus gods.

Elever från Blekinge Integrations- och utbildningscentrum vandrade i Brunnskogen, vilket även är en del av ARK56. Representanter från Naturum, Blekinge Arkipelag och nätverket Grenverket berättade om biosfärområdet och Blekinges olika växter. Teman som diskuterades var bl a insektshotell och hur man som privatperson kan gynna insekter och den biologiska mångfalden, betydelsen av att plocka upp skräp i naturen och innebörden av allemansrätten. Avslutningsvis fikade alla gemensamt vid Trollsjön och samtal fördes om hur naturen används i deltagarnas hemländer och i Sverige.

Elever i åk 4 på Sternöskolan flyttade ut från klassrummet för att lära sig mer om samband i naturen med vattnet i fokus. De gjorde en kort vandring i Sternö naturreservat längs de kustnära lederna ARK56, där eleverna fick lära sig mer om Blekinges unika naturvärden och lokala kulturhistoria vid ett stenbrott. Det nya utbildningsmaterialet som Skogsstyrelsen har tagit fram med fokus på vatten i skogen lanserades och elever och pedagoger genomförde experiment som fanns i materialet. Eleverna gick därefter en tipsrunda med frågor om allemansrätten och barnen hjälpte samtidigt till att städa kusten.  Under dagen fick eleverna också vara delaktiga i matlagning över öppen eld som gav inspiration till ett mer aktivt friluftsliv. Karlshamns kommuns friluftssamordnare tipsade om olika platser för friluftsliv i kommunen samt den nya fritidsbibblan där man kostnadsfritt kan låna friluftsutrustning. Dagen gjordes i samarbete mellan Blekinge Arkipelag, Skogsstyrelsen, Sternöskolan och Karlshamns kommun.


Vilket kul och givande år det blev! Tack alla samarbetspartners och friluftsentusiaster! Många goda erfarenheter samlades in och vi kommer fortsätta arbeta för att fler ska upptäcka biosfärområdet och ARK56.
Håll ögonen öppna, du kan t ex redan nu boka in Älska Vår den 30 april - 1 maj då du kan delta på olika friluftsaktiviteter som ARK56 företag, föreningar och organisationer arrangerar. Se mer:  https://www.naturkartan.se/sv/lists/ark56-alskavar


Friluftsbingo

Då det med anledning av restriktionerna är begränsade möjligheter att arrangera aktiviteter har vi utvecklat ett Friluftsbingo i samverkan med Visit Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge och Naturum Blekinge. Inspireras av biosfärområdets fantastiska natur och friluftsliv. Här kan du ladda ner och skriva ut ditt bingo, häng upp det på ett synligt ställe hemma och använd det under året. Alla som taggar #friluftsbingo på Instagram har även chansen att vinna priser under året.

friluftsbingo-ark56-A5.pdf

Inspiratör Friluftsliv - Gör upp en eld perfekt för matlagning

Under Friluftslivets års månadstema ”Inspiratör Friluftsliv” har Blekinge Arkipelag i samarbete med Scouterna i Mörrum, Visit Blekinge och Nature by Andreas skapat material som inspirerar och ökar kunskapen om friluftsliv längs med ARK56. Filmen är inspelad i Knösö naturreservat. #luftenärfri #scouternaimörrum #naturebyandreas #ark56Kan vem som helst fiska i Mörrumsån?

Mörrums Kronolaxfiske ligger vid de länkade kustlederna ARK56 i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Jocke som aldrig tidigare fiskat lax får följa med fiskeguiden Stefan på fiske i Mörrumsån. Det verkar enkelt. Och spännande!
#luftenärfri #visitblekinge #ark56 #mörrumskronolaxfiske

Friluftskarta för våra kust- och skärgårdsleder ARK56

Välj vad du vill se på kartan med hjälp av filtret till vänster. Det går också bra att zooma i kartan.

Allemansrätten - att tänka på när du bedriver friluftsliv i biosfärområdet

I Sverige har vi även privilegiet att vistas fritt i naturen och ha tillgång till friluftsliv tack vare allemansrätten. Men det ingår både rättigheter och skyldigheter. Det innebär att du också har ett ansvar för natur och djurliv och ska visa hänsyn mot markägare och andra besökare.