Biosfärområdet Blekinge Arkipelag erbjuder stora möjligheter till ett varierat friluftsliv. Packa ryggsäcken med varm choklad, mackor och något skönt att sitta på och ge dig ut i skogen och njut av naturens storslagenhet. Här kan du vandra på stigar i fantastiska ek- och bokskogar, cykla på grusvägar över öppna sädesfält, eller paddla runt kobbar och skär för att slå läger på en stillsam ö där du kan göra upp din lägereld. Alla årstider har sin tjusning, från vårens myllrande liv och sommarens grönska till höstens färgprakt och vinterns mäktiga vindar och möjlighet till friska kallbad.

Människors kontakt med naturen har minskat drastiskt de senaste hundra åren. Blekinge Arkipelag vill motverka den trenden och skapa bättre förutsättningar för människor att vistas ute i naturen. Idag spelar friluftslivet en avgörande roll i att skapa förståelse för naturen och värdet att bevara den.  

Friluftslivets År 2021

2021 är det Friluftslivets år i Sverige! Under 12 månadsteman kommer vi ge dig inspiration och tips att upptäcka mer av de kustnära lederna, ARK56 i biosfärområdet. Följ med oss på de olika aktiviteterna under året, vandra, cykla, paddla och segla och lär dig mer om vår fantastiska natur samtidigt som du för ökad kunskap om hur du bevarar den. Vi vill ge dig möjligheten att tillbringa mer tid i naturen och testa på olika sorters friluftsliv och kanske får du en ny friluftskompis att dela dina äventyr med. Gemensamt kommer vi hitta samverkansmöjligheter med olika verksamheter och organisationer för att nå både de ovana och vana besökarna att upptäcka vår fantastiska natur längs med ARK56. 

Olika möjligheter att testa nya friluftsaktiviteter kommer erbjudas under året, ex prova på att fiska, lära sig laga mat över öppen eld, sova ute, lära sig paddla kajak eller delta på vandringar med en kunnig naturguide i några av biosfärområdets naturreservat. 

Håll utkik på våra sociala medier, mer info kommer inom kort! 

Facebook: Biosfärområde Blekinge Arkipelag samt ARK56   

Instagram: Biosfärområde Blekinge Arkipelag samt ARK56Friluftsbingo

Då det med anledning av restriktionerna är begränsade möjligheter att arrangera aktiviteter har vi utvecklat ett Friluftsbingo i samverkan med Visit Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge och Naturum Blekinge. Inspireras av biosfärområdets fantastiska natur och friluftsliv. Här kan du ladda ner och skriva ut ditt bingo, häng upp det på ett synligt ställe hemma och använd det under året. Alla som taggar #friluftsbingo på Instagram har även chansen att vinna priser under året.

friluftsbingo-ark56-A5.pdf

Inspiratör Friluftsliv - Gör upp en eld perfekt för matlagning

Under Friluftslivets års månadstema ”Inspiratör Friluftsliv” har Blekinge Arkipelag i samarbete med Scouterna i Mörrum, Visit Blekinge och Nature by Andreas skapat material som inspirerar och ökar kunskapen om friluftsliv längs med ARK56. Filmen är inspelad i Knösö naturreservat. #luftenärfri #scouternaimörrum #naturebyandreas #ark56Kan vem som helst fiska i Mörrumsån?

Mörrums Kronolaxfiske ligger vid de länkade kustlederna ARK56 i Biosfärområde Blekinge Arkipelag. Jocke som aldrig tidigare fiskat lax får följa med fiskeguiden Stefan på fiske i Mörrumsån. Det verkar enkelt. Och spännande!
#luftenärfri #visitblekinge #ark56 #mörrumskronolaxfiske

Friluftskarta för våra kust- och skärgårdsleder ARK56

Välj vad du vill se på kartan med hjälp av filtret till vänster. Det går också bra att zooma i kartan.

Allemansrätten - att tänka på när du bedriver friluftsliv i biosfärområdet

I Sverige har vi även privilegiet att vistas fritt i naturen och ha tillgång till friluftsliv tack vare allemansrätten. Men det ingår både rättigheter och skyldigheter. Det innebär att du också har ett ansvar för natur och djurliv och ska visa hänsyn mot markägare och andra besökare.